De gezonheidsvoordelen van Komboecha

De gefermenteerde theedrank die komboecha heet, wordt al eeuwenlang gebruikt als gezondheidsdrank. Het is onlangs via Japan, waar de thee de origine van zijn naam aan dankt, naar het Westen gekomen. Het eerste geregistreerde gebruik ervan was in China in 221 v.Chr. en het wordt regelmatig gebruikt in China, Japan, Rusland en Oost-Europa. De naam betekent, vrij vertaald, “De thee der onsterfelijkheid”.

Maar hoe gezond is komboecha? De vertaling van het woord zegt het helemaal en hier zijn enkele van de gezondheidsvoordelen van komboecha:

de vertaling van Komboecha is "De thee der onsterfelijkheid" . De vertaling van het woord zegt het helemaal

Het bevordert de spijsvertering

Alle gefermenteerde voedingsmiddelen, zoals komboecha, zuurkool, augurken, yoghurt met actieve culturen en Koreaanse ingemaakte groenten (kimchi) zijn probiotisch van aard. Dit betekent dat ze kunnen helpen bij het evenwicht van de gezonde bacteriën in je spijsverteringskanaal.

Het lichaam bevat zowel goede als slechte bacteriën. Het probleem is dat als iemand een antibioticakuur neemt, die pillen meestal beide doden, waardoor ernstige schade wordt toegebracht aan de zogenaamde darmflora die je spijsverteringsstelsel helpt om het voedsel dat je eet af te breken en te verwerken tot de nuttige voedingsstoffen die het lichaam gezond houden. Studies hebben aangetoond dat een eenmalige antibioticakuur van 1 week het niveau van de gezonde darmflora meer dan 2 jaar na inname nog steeds kan beïnvloeden.

Met dit gegeven in het achterhoofd zijn veel mensen nu meer geïnteresseerd in het toevoegen van probiotica aan hun dieet om het evenwicht van hun darmflora te herstellen en de spijsvertering en voeding te verbeteren.

Het kan helpen bij het lekkende darmsyndroom

Het is ook nuttig gebleken bij het “lekkende darmsyndroom”. Zoals de naam al zegt, hebben sommige medicijnen en bepaalde voedingsmiddelen, zoals gluten in granen als tarwe en rogge, invloed op de zogenaamde doorlaatbaarheid van de dunne darm. De dunne darm is de plaats waar 90% van je spijsvertering plaatsvindt, waarbij de vitamines, mineralen en andere voedingsstoffen uit je voedsel worden gehaald en dan vervoerd worden naar alle delen van het lichaam die die voedingsstoffen nodig hebben.

Maar als de dunne darm meer doorlaatbaar wordt, kan die lekken, wat betekent dat kleine stukjes voedsel in je buikholte terecht kunnen komen en dat de voedingsstoffen niet vervoerd worden naar de juiste locatie. Lekkende darmen zijn in verband gebracht met een reeks auto-immuunziekten, waarbij het lichaam zichzelf begint aan te vallen. Reumatoïde artritis, Multiple Sclerose (MS) en verschillende schildklieraandoeningen zijn maar een paar van de auto-immuunziektes waaraan veel mensen lijden, zonder dat er momenteel een genezing voor bestaat.

Een van de gezondheidsvoordelen van Komboecha lijkt te zijn dat het kan helpen om de doorlaatbaarheid van de darmen te verbeteren en dus voor minder lekken en een betere gezondheid zorgt.

Het verzacht maagzweren en GERD

Komboecha is mild en verzachtend, dus vermindert het maagontstekingen die kunnen leiden tot zweren, of gastro-oesofageale refluxziekte (GERD), waarbij het maagzuur zo sterk kan kolken dat het zich dubbel keert en opwaarts in de slokdarm terechtkomt.

Hulp tegen artritis

Omdat komboecha ontstekingen in het lichaam helpt verminderen, kan het artritis verlichten bij wat men een ontstekingsremmend dieet noemt. Komboecha bevat glucosamine, dat al eeuwen ingezet wordt om de gezonde botten en gewrichten te bevorderen en helpt bij de aanmaak van hyaluronzuur, dat je gewrichten gesmeerd en soepel werkend houdt. Het stimuleert ook collageen, dat de basis vormt van pezen en zelfs van je huid, waardoor die stevig, soepel en sterk blijft.

Maar hoe gezond is komboecha? Heel gezond, er zijn namelijk veel gezondheidsvoordelen van Kamboecha, maar de belangrijkste, die door modern onderzoek ondersteund worden, hebben wij hierboven voor jullie opgesomd. Wil je komboecha zelf maken? Hier het recept