Is Komboecha gezond?

Tegenwoordig heeft bijna iedereen wel gehoord over komboecha en de gezondheidsvoordelen ervan. Maar wat is het eigenlijk en is Komboecha gezond? Hoe gebruik je het? Kan je het ook thuis maken?

Komboecha is een oosters drankje dat al eeuwenlang als een gezondheidsversterkend middel gebruikt wordt. Het wordt vaak "paddenstoel thee" genoemd,

Komboecha onthuld

Komboecha is een oosters drankje dat al eeuwenlang als een gezondheidsversterkend middel gebruikt wordt. Het wordt vaak “paddenstoel thee” genoemd, ook al zitten er geen paddenstoelen in. Het beschrijft eerder dat de thee er zo uitziet als hij een fermentatieproces doormaakt en “bloeit”.

Komboecha is samengesteld uit drie belangrijke ingrediënten:

1. Een soort thee, zoals zwarte, groene of oolong

2. Gist en

3. Suiker.

Net als bij yoghurt brengt de “starter” het fermentatieproces op gang. De thee laat men dan op een koele plaats fermenteren en wordt dan gefilterd en vervolgens opgedronken.

Waarom is kombucha goed voor je?

Komboecha is een soort probiotische drank, oftewel een drank die gezonde bacteriën bevat. Maar is Kamboecha gezond? Veel mensen zijn zich bewust geworden dat er zowel schadelijke als gezonde bacteriën in het lichaam voorkomen, vooral in het spijsverteringskanaal. Met de toenemende bezorgdheid in de westerse wereld over het veelvuldig gebruik van antibiotica, die zowel schadelijke als gezonde bacteriën doden, is er een groeiende belangstelling voor gefermenteerde voedingsmiddelen, waaronder komboecha, om het evenwicht in de darmen te herstellen.

Hoe vaak mag je kombucha drinken?

Het is aan te raden niet meer dan een glas van 150 ml per dag te drinken vanwege hogere zuurtegraad.

Moet ik commerciële komboecha kopen?

Je kan kant-en-klare komboecha kopen, maar die zal niet dezelfde actieve culturen bevatten als komboecha die je zelf thuis maakt. Het zal ook veel duurder zijn dan het zelf maken, bovendien kan je komboecha maken met enkele eenvoudige ingrediënten.

Kan ik thuis Komboecha maken?

Je hebt een komboecha starter nodig, de actieve bacteriën. Koop de starter alleen bij een betrouwbaar bedrijf waarvan je de naam herkent, want er zijn heel wat problemen geweest met de kwaliteitscontrole van verontreinigde starters.

Zodra je de starter aan je theemengsel toevoegt, moet je de thee op een koele plaats bewaren, zodat er geen vervuiling in kan komen.

Een lekker kopje thee zetten op basis van je Komboecha

Het slagen van je komboecha zal afhankelijk zijn van het zetten van de juiste thee en het goed schoonhouden van al je bakjes en gebruiksvoorwerpen. Als je met ingrediënten van topkwaliteit begint, krijg je een resultaat van topkwaliteit.

De smaak zal afhangen van de soort thee waarmee je begint, groene of zwarte, bijvoorbeeld, en hoe lang je de thee laat trekken voor je de theeblaadjes eruit haalt. Gebruik geen decaf of theezakjes, want die zijn met chemicaliën bewerkt.

Laat de thee afkoelen tot de temperatuur ongeveer 37 tot 32 °C bedraagt. Als het warmer is dan dat, kan het de bacteriën in de starter doden en ook de gist doden die voor de fermentatie gebruikt gaat worden.

Bezuinig niet op de suiker in je recept dat bij je starterspakket hoort. Suiker is voedsel (zogenaamde pre-biotica) voor de gist en de bacteriën, en zal er niet toe leiden dat je kilo’s bijkomt. 

Als het eenmaal gefermenteerd is en klaar om te drinken (ongeveer 7 tot 10 dagen), kan je er smaak aan toevoegen, zoals citroen. En om op de vraag te antwoorden, is Kamboecha gezond? Ja, dat is het en als je het hebt klaargemaakt zoals hier beschreven staat, kan je het drinken wanneer je maar wilt als een snelle komboecha opkikker.