Hoe maak je zelf komboecha

Als je gehoord hebt hoe gezond komboecha is en in natuurwinkels of supermarkten naar komboecha thee hebt gezocht, ben je waarschijnlijk geschrokken van de hoge prijs per fles. De reden dat het zo duur is, zijn niet de eigenlijke ingrediënten, maar het fermentatieproces dat resulteert in een gezonde drank die rijk is aan nuttige bacteriën, bekend als probiotica. Het goede nieuws is dat je zelf komboecha kan maken en dat is veel goedkoper dan het te kopen.

zelf komboecha thuis maken

Maar hoe maak je zelf komboecha? Hier volgen enkele eenvoudige instructies om thuis je eigen komboecha te maken.

De starter

Komboecha vereist een bacteriële starter net zoals je die ook nodig hebt als je thuis yoghurt maakt. Het is belangrijk dat je een starter van een hoogwaardig merk koopt, want er zijn de laatste tijd ziektes gemeld die veroorzaakt werden door verkeerd behandelde of verontreinigde starters. De Komboecha groeikit en de  Kombucha Startpakket  kosten beide minder dan € 50 online en zijn ook biologisch.  Je kan misschien ook een starter vinden in je plaatselijke natuurwinkel.

De Komboecha startpakket is meestal een combinatie van bacteriën en gist. De gist is nodig voor de fermentatie, het feit dat de gist er al in zit, zorgt ervoor dat je niet meer hoeft te gokken bij het zelf maken van komboecha.

Ingrediënten

Voor het maken van 1 liter heb je nodig:

Een grote glazen pot, zoals een inmaakpot

Een ongebleekte koffiefilter in de opening van de pot

Een elastiek of inmaakring om de koffiefilter over de opening van de pot te houden om te voorkomen dat er vuildeeltjes in komen

2 tot 3 kopjes zuiver water zonder chloor of fluoride (dus geen kraantjeswater), gedistilleerd water kan ook

1/4 kopje suiker

1½ theelepel losse theeblaadjes, groene of zwarte

Een metalen theebuiltje om de blaadjes in te doen

De starter die je gekocht hebt

1/2 kopje gedistilleerde witte azijn

Een houten lepel om te roeren

Bereiding

Begin met water dat heet genoeg is om de thee in te laten trekken. Doe het in de pot. Voeg de suiker toe en roer tot hij goed opgelost is. Besef goed dat de bacteriën en de gist zich zullen voeden met de suiker, dus voeg de volledige hoeveelheid toe – dus je hoeft niet aan je dieet te denken bij het toevoegen van de suiker.

Voeg het theebuiltje toe aan het hete water. Laat trekken tot de gewenste intensiteit. Hoe langer de thee staat, hoe sterker de smaak zal zijn.

Laat de thee afkoelen tot ongeveer 20° à 30°C. Hij moet warm zijn, maar niet te heet, om het fermentatieproces op gang te brengen. Als het water te heet is,dood je de bacteriën en de gist, dus opgepast.

Voeg de starter toe volgens de aanwijzingen op de verpakking. Als je met een gedehydrateerde starter begint, volg dan eerst de instructies om die te activeren en voeg hem dan toe aan je komboecha recept. Zorg ervoor dat je het metalen theebuiltje al uit het water gehaald hebt, zodat het niet in contact komt met de starter.

Voeg de azijn toe en roer goed. 

Bedek de opening van de pot met het filter en zet het vast met het elastiekje of de ring van de inmaakpot.

Bewaar het 7 tot 10 dagen op een koele, donkere plaats met een temperatuur rond de 20° à 30°C. Merk op dat hoe langer de thee fermenteert, hoe minder zoet en meer azijnachtig hij zal smaken. Er zal een “bloei” ontstaan die op een paddestoel lijkt. Gebruik dit voor je volgende starter. Nu weet je hoe je zelf komboecha maakt. Veel succes.