Buikvet kwijtraken in de overgang

Je hebt het heet, en dan weer koud. Je bent blij, en dan weer verdrietig. Je zit in de overgang en wilt graag buikvet kwijtraken, maar het lijkt maar niet te lukken. Je doet precies hetzelfde als wat je enkele jaren geleden deed, maar het lukt je alsnog niet om die overtollige kilo’s kwijt te raken. Waar komt dat toch door?

benen van een vrouw op een weegschaal

De overgang

Wanneer je in de overgang bent gebeurt er een hoop met je lichaam. Weet je nog, heel lang geleden, toen je de pubertijd in ging? Toen veranderde je lichaam ook op allerlei manieren. Je kreeg borsten, je humeur kon elk uur anders zijn en hormonen begonnen hun werk te doen. Nu je in de overgang bent gebeurt dit eigenlijk opnieuw. Je krijgt ‘lovehandles’, je humeur kan van de een op de andere minuut wisselen, je hormonen zijn overal en nergens te vinden, noem het allemaal maar op. Dit is niet zo’n hele gekke overeenkomst. Waar je lichaam eerst een seintje gaf om te laten weten dat je nu echt klaar bent om kinderen te baren, geeft je lichaam nu een seintje dat het nu echt afgelopen is met die periode. Je lichaam is dan ook bepaalde dingen ongedaan aan het maken.

Veranderingen in de overgang

Buikvet kwijtraken in de overgang kan soms wel eens lastig zijn. Dit wordt voornamelijk veroorzaakt door de hormonen. Het begint eigenlijk al wanneer de menopauze aanbreekt. Op dat moment zeggen onze hormonen dat het welletjes is geweest zo. Daarom maakt ons lichaam als het ware een reserve van deze hormonen aan in ons vetweefsel. Dit is de manier waarop ons lichaam ervoor zorgt dat we geen tekort krijgen aan de hormonen. Tevens is dit dus ook de reden dat het zo moeilijk is om af te vallen of je huidige gewicht te behouden tijdens de overgang. Het kan best zo zijn dat de leefstijl die je eerst had gezond was voor je vorige lichaam, maar niet voor dit lichaam.

een vrouw dracht handschoenen en houd een kopje

Wanneer je wilt afvallen in de overgang is het belangrijk dat je goed let op wat je in je lichaam stopt. We hebben bijvoorbeeld minder koolhydraten nodig tijdens de overgang. Aangezien koolhydraten tegenwoordig in heel veel voedingsmiddelen te vinden zijn, kan het voor sommige mensen lastig zijn om hier minder van te eten. Maar het ligt niet alleen aan de koolhydraten. Het is bijvoorbeeld ook belangrijk om je proteïne op peil te houden. Dit, in combinatie met krachttraining, zorgt ervoor dat onze spieren verzorgd worden. Als onze spieren verzorgd worden, dan worden onze botten ook sterker.

Afvallen in de overgang

Wanneer je echt serieus aan het werk wilt gaan met buikvet kwijtraken tijdens de overgang, zul je goed moeten letten op wat je eet. Het grootste gedeelte zal neerkomen op kleinere porties. Een goede tip hiervoor is om bijvoorbeeld kleinere borden te gebruiken. Het brein wilt vaak veel eten, maar je lichaam heeft nooit zo veel nodig. Wanneer je kleinere borden gebruikt schep je kleinere porties op, maar je brein ziet het nog steeds als een grote portie vanwege het gezichtsbedrog. Dit kan je redding zijn als je het moeilijk vind om kleinere porties op te scheppen. Voor de rest is het vooral gezond eten. Mocht je nog op zoek zijn naar voedingsmiddelen die buikvet verbranden, dan hebben wij er hier een paar op een rijtje staan voor je!

eettafel gedekt met gezond eten

Een goede vuistregel om te volgen is 80/20. Dit houdt in dat je 80% gezond eet en 20% mag snoepen. Stel je voor, je eet drie maaltijden per dag en snackt ook nog eens drie keer per dag. Niet in paniek schieten, we gaan je heus niet vertellen dat dit niet meer mag! Natuurlijk mag dit. Maar zorg er dan wel voor dat de drie maaltijden gezond zijn, en het liefst ook nog één snack. Dan kun je twee ongezonde snacks eten gedurende de dag zonder problemen. Op deze manier is het ook veel fijner om op je lijn te letten omdat je jezelf niet van alle lekkere dingen weerhoudt.

Verder is het ook belangrijk dat je jezelf niet te veel laat gaan. Hiermee bedoelen we ook wel ‘emo-eten’. We snappen het. Je hormonen zijn helemaal van het padje af geslagen en je wilt gewoon even lekker wat eten zonder ergens bij na te hoeven denken. Dit is het gevaarlijkst wat je kan doen als je probeert af te vallen. Wanneer je bezig bent met buikvet verwijderen in de overgang is het juist belangrijk dat je overzicht houdt. Tijdens deze sessies ben je totaal niet bezig met het letten op wat je in je lichaam stopt. Je kijkt niet naar hoe veel je eet. Het kan je allemaal verrotten op dat moment. Kijk hier wel mee uit. Weet je van jezelf dat je al gauw naar eten grijpt als je emotioneel bent? Vind een passende vervanging. Ga bijvoorbeeld een rondje lopen, of drink een groot glas water. Zorg dat je kauwgom in huis hebt in plaats van snoep waar je op kunt kauwen. Doe iets, maar vermijd ten alle tijden emo-eten.

vrouw in de veertig jaar kijkt niet blij haar eten

Maak het niet te bont

Het is natuurlijk een heel gedoe, dat afvallen in de overgang. In het algemeen is het al niet makkelijk om af te vallen, laat staan als je lichaam dan ook nog eens tegenwerkt. Het is dan ook goed te begrijpen als je gewoon eens even één keertje niet aan de lijn wilt denken. Nodigen je vriendinnen je uit voor een high-tea? Ga gewoon! Heb je een verjaardagsfeestje? Neem een stuk taart! Gewoon eens een avondje zin in een lekker wijntje met de voetjes op de bank? Doen! Het moet ook leuk blijven, je moet je niet voelen alsof je in een strafkamp opgesloten zit met al die regels. Buikvet kwijtraken in de overgang is niet makkelijk. Je gewicht behouden ook niet. Maar langzaam maar zeker zal het jou lukken, daar zijn wij van overtuigd!

stukjes taart in een  presenteerschaal