Gezond eten bij vermoeidheid

Je hebt vast wel eens een periode in je leven gehad waar je je constant vermoeid voelde. Misschien ervaar je die periode op dit moment. Gezond eten bij vermoeidheid kan nogal eens lastig zijn, dus je probeert andere dingen. Je probeert alles wat je maar kunt bedenken. Je gaat vroeger slapen, wordt later wakker, neemt meer dutjes en je doet het overdag rustig aan. Toch lijkt dit allemaal niet te helpen. Je blijft last hebben van die vermoeidheid. Wat kun je nu in vredesnaam nog proberen? Hoe moeilijk het ook is, gezond eten bij vermoeidheid is een van de beste opties. Heb je wel eens het gezegde gehoord ‘je bent wat je eet’ ? Dit is zeker waar. Je wordt natuurlijk geen aardbei als je veel aardbeien eet, maar als je gezond eet wordt je vanzelf ook gezonder. Dus hoe kun je jouw eetgewoontes aanpassen aan je vermoeidheid?

vermoeide vrouw

1. Minder simpele koolhydraten

Je hebt twee verschillende soorten koolhydraten: simpele koolhydraten en complexe koolhydraten. Simpele koolhydraten worden zeer snel door het lichaam opgenomen. Ze bevatten namelijk weinig vezels, vitaminen en mineralen die opgenomen kunnen worden door het lichaam. Hierdoor krijg je tijdelijk een piek in je energie, maar deze is ook heel snel weer uitgewerkt. Vaak voel je je zelfs nog vermoeider na deze piek.

Complexe koolhydraten zijn het compleet tegenovergestelde van simpele koolhydraten. Ze zitten boordevol vezels, mineralen en vitaminen, en geven geleidelijk energie. Hierdoor kun jij dus lang van de energie profiteren. Als je langer energie wilt behouden moet je dus kiezen voor complexe koolhydraten.

boterham met pindakaas

Dit betekent dat je het witte brood inruilt voor volkorenbrood, normale aardappelen inruilt voor zoete aardappelen, je boterham met hagelslag vervangt door een schaaltje havermout en ga zo maar door. Je kunt veel informatie op het internet vinden die je met deze bewuste keuze zal helpen. Bekijk ook eens hoe wij over eetschema’s denken.

2. Eiwitten

Het is niet voor niets dat sporters aangeraden worden om veel eiwitten te eten. Dit is niet alleen omdat eiwitten de groei van de spieren bevorderen. Ze geven ook een langere tijd energie. Je hoeft echt niet elke dag eiwitshakes te drinken, maar je kunt wel kiezen voor een ontbijt met een eitje vanaf nu. Wat dacht je van een volkoren boterham met een gebakken eitje? Of een omeletje gevuld met groente en kip? Prima keuzes om de dag mee te beginnen, en nog gezond ook!

schaal met eieren

3. Drink genoeg water

We blijven er toch elke keer op terug komen. Drink. Genoeg. Water. Het is een essentieel iets voor je lichaam om genoeg water te drinken. Alle processen die zich binnen jouw lichaam afspelen, waar jouw lichaam energie van krijgt, worden gevoed door water. Wanneer je niet genoeg vocht binnen hebt, moet je niet raar opkijken als je je loom begint te voelen. Ongeveer 1,5 liter water per dag is een goede basis om mee te beginnen. Het klinkt als heel veel, maar uiteindelijk komt dit neer op 6 glazen per dag. Dat zijn 6 glazen water in 24 uur. Dat betekent dus dat je, als je 24 uur wakker zou blijven, 1 glas per 4 uur moet drinken. Nu klinkt het ineens niet meer zo heel erg, toch?

glas met water

4. Magnesium

Waar vaak overheen gekeken wordt bij gezond eten tegen vermoeidheid, is de hoeveelheid magnesium die je op een dag binnen krijgt. Magnesium is zeer belangrijk want het voedt meer dan 300 stofwisselingsreacties in jouw lichaam. Tevens is het ook essentieel voor de productie van energie. Het wordt aanbevolen om rond de 300-400 gram magnesium binnen te krijgen op een dan. Een langdurig tekort hieraan, kan leiden tot vermoeidheid. Ons lichaam kan niet zelf magnesium aanmaken, dit moeten wij middels voeding of supplementen binnenkrijgen. De meeste mensen krijgen niet genoeg magnesium binnen via voeding. Een aantal producten die magnesium bevatten zijn vlees, noten, bananen, pindakaas, pure chocolade en nog veel meer. Mocht je toch niet aan die 300-400 gram komen, dan is het een idee om aan supplementen te beginnen.

5. Eet meer groente

Hoeveel groente eet jij per dag? Genoeg? Nou, daar durven wij best een discussie over aan te knopen. Gemiddeld eet een Nederlander ongeveer 120 gram groente per dag. Dit is lang niet genoeg. Er wordt aangeraden om 200 gram groente per dag te eten. Dit komt vaak neer op bijna een half bord vol. Groenten bevatten veel vezels, mineralen en vitamines. Zoals we al eerder gezegd hebben, zijn deze essentieel als je meer energie wilt hebben gedurende de dag. Als je denkt dat je genoeg groente hebt opgeschept, schep er dan toch nog één lepel extra bij. Zo weet je zeker dat genoeg hebt, en meer kan nooit kwaad als je gezond wilt eten bij vermoeidheid.

6. Vitamine B

Een van de belangrijkste vitamine voor je lichaam is vitamine B. Deze is namelijk verantwoordelijk voor de aanmaak van rode bloedcellen. Verder bevordert vitamine B ook de werking van het zenuwstelsel. Als je al die groente die je moet eten onderhand wel beu wordt, dan hebben we goed nieuws voor je. Vitamine B zijn namelijk alleen te vinden in dierlijke producten. Hierbij kun je denken aan eieren, vlees en vis, maar ook aan zuivelproducten. Meer dan genoeg keuze dus. Mocht je toevallig een veganist zijn, dan kun je altijd nog kiezen om het middels supplementen te doen. Deze zijn bij elke drogist wel te vinden.

Zo zie je maar dat er altijd wel een manier is om vermoeidheid te verslaan. Gezond eten bij vermoeidheid geeft gegarandeerd de succes waar je naar op zoek bent. Het helpt natuurlijk niet als je één gezond product eet per dag en voor de rest alleen maar junk. Je hoeft niet in één keer over te stappen van dieet, maar probeer het wel geleidelijk steeds gezonder te maken.