Hoe krijg ik meer energie ?

Je kent het wel. Je staat moeizaam op, hebt af en toe last van een ochtendhumeur, hebt nergens zin in, en je voelt je midden op de dag al alsof je ieder moment in slaap kan vallen. Je vraagt je af, hoe krijg ik meer energie? Nou, daar kunnen wij je wel bij helpen. Het is niet altijd makkelijk om de volgende tips te volgen als je al moe bent, maar we raden het je toch zeer sterk aan. Het kan geen kwaad en aan het einde van de rit heb je meer energie over dan waar je mee begon.

1. Drink genoeg water

Water is een van de belangrijkste en gezondste dingen die we in ons lichaam kunnen stoppen. Het reinigt, voedt en herstelt ons lichaam. Veel van onze organen worden goed schoongemaakt als ons lichaam goed aangevuld wordt met water. Verder hebben we ook water nodig zodat we gehydrateerd blijven. Als je langzaam uitdroogt, dan wordt je sloom en moe. Probeer sowieso na het opstaan een glas water te drinken. Daarna drink je voor het eten nog een glas, en ‘s avonds voor je gaat slapen drink je nog een glas. Zo heb je, naast al het drinken wat je gedurende de dag drinkt, genoeg water binnen gekregen om je lichaam tevreden te houden.

vrouw drinkt water in een glas

2. Ontbijten

Veel mensen hebben een hekel aan ontbijten. Wij raden je toch aan om het ontbijt niet over te slaan. Niet zo zeer omdat het gezond is om ’s ochtends even wat te eten, maar ook omdat je er meer energie van krijgt. Wanneer je ontbijt, geef je je lichaam waardevolle voedingsstoffen die hij nodig heeft om op te starten. We snappen natuurlijk dat het niet altijd even makkelijk is om iets door je keel te krijgen ’s ochtends, maar we willen toch dat je het probeert. Niet alleen geeft energie, maar het kan ook nog eens de kans op diabetes type 2 verminderen. Mocht je geen groot ontbijt of überhaupt een boterham door je keel krijgen in de ochtend, neem dan op zn minst een stuk fruit of een eiwitshake.

een schaaltje met yoghurt muesli en bosbessen

3. Snack genoeg

Hoe krijg je meer energie? Je zou het niet zeggen, maar snacken kan hier goed mee helpen! Hiermee bedoelen we niet dat je heel de dag door moet snoepen. We bedoelen gewoon gezonde snacks zoals bijvoorbeeld nootjes. Gezonde snacks zitten boordevol energie die jij goed kunt gebruiken als we het zo horen! Tevens kun je ook nog eens wat buikvet verbranden met bepaalde snacks. Neem maar eens een kijkje naar dit lijstje. Het is het meest gunstigst als je één keer snackt tussen de maaltijden in. Neem in de ochtend bijvoorbeeld om half 11 een keer een snack en ’s middags rond half 3. Mocht je het in de avond echt niet meer houden, dan kun je eventueel een uur na het eten nog een klein toetje nemen. Laat je ogen niet groter zijn dan je maag bij het avond toetje, anders geraak je namelijk moeilijker in slaap en dan kun je het hele riedeltje weer opnieuw doen.

4. Gun jezelf pauze

Als je aan een stuk door werkt dan verslapt je aandacht na een tijdje. Dat is gewoon een feit. Wij mensen hebben ook onze rust nodig om onze energie weer op te wekken. Steeds hetzelfde herhalen kan vermoeiend zijn. Loop desnoods even een blokje om tijdens het werk. Merk je vooral dat je thuis weinig energie hebt? Neem dan even wat tijd voor jezelf. Zet de tv aan of ga een half uurtje sporten. Het is jouw feestje, jij bepaalt. Zodra je deze pauze genomen hebt en weer terugkeert naar je werk zul je merken dat dit direct effect heeft.

Een man loopt in het midden van de straat

5. Neem een powernap

Iedereen heeft wel eens een keer overdag een tukje gedaan. Even lekker languit met de benen op de bank en de oogjes toe. Heerlijk, toch? In bepaalde landen is het toegestaan om op kantoor een dutje te doen omdat bewezen is dat werknemers hiervan meer energie krijgen en effectiever werken. Hoe krijg je meer energie? Nou zo dus! Wees wel op je hoede dat je het tukje niet te lang maakt. Een minuut of twintig tot dertig is ideaal. Slaap je langer dan dit, dan heb je kans dat je alleen maar vermoeider wakker wordt.

vrouw ligt te slapen op een bank

6. Sporten

Ja zeker, wij hebben hem gewoon in dit lijstje gezet. Je hoort het niet graag, maar toch blijft sporten een van de beste dingen die we kunnen doen. Niet alleen is het gezond, maar het kan je ook nog eens meer energie opleveren. Als je sterkere spieren krijgt, krijg je automatisch ook een betere houding. Met een betere houding krijg je weer meer energie, en dan is het cirkeltje rond. Onderzoek heeft uitgewezen dat je het beste ’s avonds kunt sporten voordat je naar bed gaat. De resultaten van het onderzoek wijzen uit dat je dan de volgende dag meer energie hebt.

vrouw doet strekking oefeningen in een park

7. Wordt wakker in de auto

Over het algemeen krijg je meer energie als je prettige sociale contacten hebt. Nu is een radio natuurlijk niet hetzelfde als sociale contacten, maar je kunt het wel op dezelfde manier gebruiken. Doe ’s ochtends lekker een ochtendshow aan onderweg naar je radio en luister mee met de gesprekken, of zing mee met de liedjes. Als het goed is ben je na een half uurtje wakker en loop je niet als een zombie over de werkvloer.

Zoals je dus kunt lezen zijn er genoeg manieren om meer energie te krijgen gedurende alle delen van de dag. Natuurlijk kan hevige vermoeidheid ook een teken zijn van iets anders. Ziekte van Pfeiffer bijvoorbeeld. Dit is echter vaak niet duidelijk voor mensen die het nog nooit gehad hebben. Vraag je je af of jouw vermoeidheid wel gezond is dan raden we je aan om toch naar de dokter te gaan. Maak je geen zorgen, de dokter zal echt geen oordeel hebben als je vertelt dat je vaak moe bent, hij zal alleen een medisch oordeel hebben wat jou uiteindelijk misschien wel kan helpen.