Hoe kun je gericht eten tegen stress?

Het kan soms allemaal even wat veel worden. Misschien is de druk op het werk teveel aan het worden, wordt er privé veel van je gevraagd of zit je in een situatie waar je geen kant op kunt. Eten tegen stress kan een optie zijn om jezelf mentaal beter te voelen. Stress kan nogal wat fysieke en mentale klachten met zich meebrengen. Misschien ben jij wel iemand die al gauw naar een zak chips of een bak ijs grijpt bij stress. Dat is ook helemaal niet erg, maar dat verlicht de stress die je ervaart maar tijdelijk. Wanneer je gericht eet tegen stress, zul je merken dat je jezelf beter begint te voelen en dat het allemaal minder erg is dan je het op dit moment ervaart. Je krijgt een beter overzicht van de situatie waardoor je duidelijker kan zien wat de oorzaak is en hoe je het moet aanpakken. Eten helpt ook om stress te verminderen. Hoe kun je dan precies eten tegen stress? Lees gauw verder.

vrouw aan het eten, zij kijkt niet blij

1. Sinaasappelen

Een van de belangrijkste dingen die je moet doen bij stress, is je cortisolniveau en je bloeddruk verlagen. Een sinaasappel zit boordevol vitamine C, daar kan bijna geen enkel soort fruit tegenop. Vitamine C zorgt er weer voor dat je cortisolniveau en bloeddruk verlaagd wordt, en dat je immuunsysteem een opkikker krijgt. Al met al, worden stressreacties in het lichaam verminderd wanneer je grote hoeveelheden vitamine C benut. Probeer dus eens een sinaasappel als ontbijt te nemen, of als tussendoortje. Je zult merken dat je je gedurende de dag rustiger voelt.

vrouw met stukjes sinaasappel

2. Spinazie

Het laatste wat je op dit moment wilt eten is waarschijnlijk spinazie. Toch is het een aanrader om het wel te proberen. Spinazie zit boordevol magnesium. Wist je dat magnesium ook wel gebruikt wordt om angst te voorkomen en om ADHD te behandelen? Dus waarom zou het niet helpen bij stress? Andere bladgroenten bevatten ook vele hoeveelheden van magnesium. Mocht je nog niks op het menu hebben staan voor vanavond, probeer dan eens spinazie met vissticks. Zo krijg je zowel magnesium als gezonde vetten en omega-3 binnen. Wist je trouwens ook dat magnesium veel meer voordelen heeft? Zo helpt het bijvoorbeeld ook bij vermoeidheid. Magnesium is een van de belangrijkste onderdelen voor jouw lichaam.

een schaal met spinazie en eieren

3. Pure chocolade

Het is nu heel riskant wat we gaan zeggen, want teveel van het goede is natuurlijk ook niet goed, maar pure chocolade kan wel eens helpen tegen stress. Misschien greep je zelf al naar de chocolade bij stress, maar niet zomaar elke pure chocolade heeft een stressverlagende werking. Het liefst wil je tussen de 68% en 75% pure chocolade hebben. Dit gehalte aan cacao heeft namelijk invloed op de aanmaak van endorfine in de hersenen. Endorfine is weer een stofje wat ervoor zorgt dat jij je gelukkig voelt. In principe is chocolade dus gewoon een klein stukje geluk wat je kunt opeten. Waak er wel voor dat je niet gelijk een hele reep in één keer eet. Doe het wel met mate. Je wilt natuurlijk niet achteraf in de stress schieten omdat je een paar kilo bent aangekomen van al dat snoepen.

Pure chocolade stukjes

4. Zalm

Soms kan stress ook door een bepaalde angst komen. Wat deze angst is zul je zelf moeten ondervinden. In de tussentijd, terwijl je de oorzaak van het probleem nog niet weet, kun je proberen om wilde zalm te eten. Wilde zalm zit boordevol omega-3 vetzuren. Deze kunnen uitstekend voorkomen dat het niveau van stresshormonen omhoog gaat. Tevens bestrijdt het ook ontstekingen. Hierdoor blijf je ook weer gezond waardoor je je angstniveau beter onder controle kunt houden. Eet je liever geen vis? Ook geen probleem, dan heb je altijd nog de optie op omega-3 supplementen te kopen bij een drogist. Ga hiermee niet overboord, neem gewoon de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid. Te veel van het goede is nooit goed.

zalm snijden

5. Granen

Of het nu complexe koolhydraten of simpele koolhydraten zijn, alle koolhydraten geven een signaal af naar je hersenen om serotonine aan te maken. Dit is een feel-good hormoon die ervoor zorgt dat je seksuele verlangens, stemming, eetlust, slaap, geheugen en nog veel meer een beetje in balans blijven. Hierdoor willen we ook steeds meer blijven eten van deze heerlijke koolhydraten. Je kunt ervoor kiezen om wit brood te eten, maar het liefst willen we het toch gezond houden. Eten tegen stress moet zoveel mogelijk in de gezonde zin zijn. Daarom raden we je aan om dingen zoals volkoren brood, bruine rijst en havermout te eten. Je kunt dit gemakkelijk in je avondeten verwerken, of zelfs in je ontbijt.

6. Yoghurt

Stress kan een raar effect hebben op het lichaam. Zo zou je na langere tijd bijvoorbeeld ontstekingen in de darm kunnen krijgen of andere maag-darmklachten. Het eten van bepaalde soorten yoghurt kan hier flink bij helpen. Probiotische voeding verandert de reactie van het lichaam op bepaalde soorten stress, zoals de stress die bij angst komt kijken. Yoghurt kan je gedurende de hele dag eten. Je kunt ervoor kiezen om het als ontbijt te eten, gepaard met wat granen, je kunt het als lunch eten, maar je kunt het ook als een lekker licht tussendoortje nemen. De keuze is aan jou. Zorg er wel voor dat je zeker weet dat de yoghurt die jij kiest een probiotische werking heeft. Vaak staat dit op de verpakking vermeldt.

Er zijn natuurlijk nog veel meer voedingsmiddelen die kunnen helpen om jouw stress niveau omlaag te werken, maar dit zijn toch zeker wel de beste. Het is niet zo dat je één van deze middelen eet en dat je je gelijk beter voelt, zeker niet, maar op de lange-termijn zal het zeker wel effect hebben. Eten tegen stress is niet altijd makkelijk. Vaak heb je er totaal geen trek of zin in. Toch raden we je aan om je best te doen om een aantal van deze dingen te eten. Op dit moment heb je er misschien geen zin in, maar later zullen je lichaam en je hoofd je dankbaar zijn.